nájdi predajcu

Články

ZÁPCHA NIE JE BANALITA!


Chodíte na záchod raz za 2-3 dni alebo ešte menej? Potom by ste mali vedieť, že môže ísť o príčinu či počiatok mnohých zdravotných ťažkostí.  Pokiaľ totiž strava, ktorú skonzumujeme, zostáva v nás dlhšie ako 12 hodín, bežné tráviace procesy sa začnú meniť na hnilobné až rakovinotvorné.

Ako často je správne

Chodíte na záchod aspoň raz denne? Ani to ešte nemusí znamenať, že ste za vodou. Skúste si urobiť jednoduchý domáci test. Skonzumujte cielene potravu, ktorá farbí stolicu – ideálne sú napr. čučoriedky, pretože ich farbivo dobre odoláva pôsobeniu tráviacich štiav. A potom sledujte, za aký čas sa to objaví na druhej strane. Ak to bude najneskôr do 12 hodín, srdečne blahoželáme. Ak neskôr, mali by ste spozornieť. Nepravidelná stolica a zápcha nie sú len nepríjemné, ale stoja za celou plejádou chorôb, od hemoroidov a zvýšeného cholesterolu, cez rôzne tráviace ťažkosti a kožné problémy, až po rakovinu, najmä rakovinu hrubého čreva.

Zápcha navždy?

Skoncujte so zápchou raz navždy. Stačí dodržať pitný režim a zvýšiť príjem vlákniny. Hoci sa to nezdá, zvlášť tá druhá časť nemusí byť práve jednoduchá. Vláknina sa totiž dlhé roky považovala za balast, ktorý je zbytočný a preto sa potravinárske technológie vyvíjali tak, aby ju z potravy odstránili alebo aspoň výrazne znížili jej obsah. Výsledkom je, že v bežnej strave väčšiny populácie je príjem vlákniny absolútne nedostatočný (menej ako polovica z odporúčaného množstva 20 – 35 g/ deň).
Poviete si, že sa Vás to netýka, pretože sa snažíte zdravo stravovať a pravidelne konzumujete celozrnné pečivo, ovocie, zeleninu či dokonca aj strukoviny? Pozrime sa na to. Konzumáciou celozrnných výrobkov sa nedá do organizmu priviezť dostatok vlákniny, keďže jej obsahujú cca 3 %, t.j., 10 celozrnných rohlíkov s hmotnosťou 500 g obsahuje len 15 g vlákniny, ale až 6000 KJ energie, čo je viac ako polovica priemernej dennej potreby. U ovocia a zeleniny je to ešte horšie. Jablká obsahujú 1 % vlákniny - 1 kg jabĺk privedie do organizmu 10 g vlákniny.

Ktorý je ten pravý?

Vzhľadom na vyššie popísané skutočnosti je nevyhnutné dopĺňať vlákninu formou vlákninového doplnku. Aký by mal byť ten, ktorý Vám skutočne pomôže? Pestrý, komplexný a užívateľský príjemný. Mal by obsahovať viac druhov vláknin, rozpustných i nerozpustných, pretože inak nedokáže plniť svoju funkciu. Väčšina prípravkov na trhu to bohužiaľ nespĺňa, ide prevažne o jednodruhové rozpustné vlákniny. Ďalej by to nemala byť čistá 100 % vláknina, pretože tá môže viac škodiť ako pomôcť – je ako prázdna huba, ktorá z organizmu zoberie živiny, ktoré by tam mali zostať a nemá potom dostatočnú silu na odvod odpadových látok, ktoré by mala odstrániť. A v neposlednom rade ide o príjemnosť užívania, aby ste ho dokázali užívať v prípade potreby dlhodobo.