Recepty
Vláknina by mala byť prirodzenou súčasťou stravy.
I vlákninový doplnok ako taký je najprirodzenejší práve vtedy, keď sa používa spolu s jedlom alebo priamo vmiešaný do jedla. Neutrálna chuť produktu VITAE FIBRE je z tohoto pohľadu ideálna, pretože neovplyvní chuť jedla, do ktorého sa pridá. Tento spôsob aplikácie určite ocenia mamičky pri podávaní vlákniny deťom.
Aby sme Vám to dokázali, v tejto sekcii prinášame recepty na jedlá s prídavkom VITAE FIBRE, ktoré sú nielen zdravé, ale i veľmi chutné.
Ak máte sami svoj obľúbený recept s prídavkom VITAE FIBRE, napíšte nám ho na adresu info@vitaefibre.sk.
Uverejnené recepty odmeníme.
Banánový kokteil s VITAE FIBRE
Suroviny: 8 dcl mlieka, 2 väčšie banány, 1 kávová lyžička škoricového cukru, 1 kávová lyžička práškového cukru, 1 polievková lyžica VITAE FIBRE
Postup: V polovici vlažného mlieka rozmixujeme banány so škoricovým a práškovým cukrom. Pridáme VITAE FIBRE, zvyšok mlieka a znovu premixujeme.
Pusinky z ovsených vločiek
Suroviny: 50 dkg ovsených vločiek, 25 dkg masla, 10 dkg cukru (alebo 15 dkg medu), 10 dkg hrozienok, hrsť sekaných orechov, hrsť kokosovej múčky, 3 celé rozšľahané vajcia, 1/2 prášku do pečiva, 3 polievkové lyžice VITAE FIBRE
Postup: Roztopíme maslo, opražíme ovsené vločky a necháme vychladnúť. Pridáme všetky ostatné prísady a vymiešame hmotu. Plech vystelieme papierom na pečenie, lyžičkou naň kladieme malé kôpky a upečieme. Keď miesto cukru použijeme med, pečieme opatrne, pretože to viac prihára.
Bryndzová pomazánka s cesnakom
Suroviny: 250 g čerstvej bryndze, 200 ml sladkej smotany (33 %), 4 strúčiky cesnaku, 2 kávové lyžičky olivového oleja, 1 dcl vody, 3 polievkové lyžice VITAE FIBRE, štipka mletej chilli papriky, štipka morskej soli
Postup: Cesnak rozotrieme so soľou, paprikou a olivovým olejom. VITAE FIBRE rozmiešame vo vode na pastu a postupne pridávae striedavo smotanu a bryndzu. Nakoniec vmiešame cesnak s prísadami. Necháme cca 20 minút odstáť, aby sa premiešali arómy jednotlivých zložiek. Namiesto chleba môžeme skúsiť podávať na kolieskach uhorky.
Žemle s vlákninou
Suroviny: 1/2 kg polohrubej múky (odoberieme 6 lyžíc a nahradíme VITAE FIBRE), 2,5 dcl vody, 4 polievkové lyžice oleja, 1 kávová lyžička soli, kvások (1/2 šálky vlažného mlieka, kocka droždia, štipka cukru)
Postup: Pripravíme si kvások a necháme ho podkysnúť. Do pripravenej misky nalejeme vodu, olej, kvások a pridáme múku zmiešanú s VITAE FIBRE. Spracujeme cesto a necháme ho vykysnúť. potom z cesta tvarujeme žemle a pečieme na mierne vymestenom plechu v nepredhriatej rúre (asi 15-20 minút pri 210 st). Tip: Ak žemle pred pečením posypeme ľubovoľnými semiačkami - sézam, slnečnica, ľan - získame zakaždým iné pečivo. Cesto sa hodí i pre domáce pekárne chleba.
Mrkvová buchta
Suroviny: 3 hrnčeky hladkej múky, 2 lyžičky jedlej sódy, 2 lyžičky škorice, 1 menšia
lyžička soli, 1 hrnček cukru, 1 a 1/2 hrnčeka oleja, 3 vajcia, 3 hrnčeky
na jemno nastrúhanej mrkvy, 1/2 hrnčeka hrozienok, 1/2 hrnčeka vlašských orechov, kandizované ovocie a pod. podľa chuti, 0,5 dcl rumu, minimálne 2
lyžice VITAE FIBRE
Postup:Zmiešame celé vajcia s cukrom do peny, pridáme olej, múku so sódou a
všetky ostatné suroviny. Množstvo je na cca 2 klasické srnčie chrbty.
Pečieme na 190 st. cca 50 min.
Celozrnné muffiny
Suroviny: 300 g celozrnnej pšeničnej múky, 80 g trstinového cukru, 1 vanilkový
cukor, 2 lyžičky prášku do pečiva, hŕstka sekaných orechov, hŕstka hrozienok,
2 vajcia, 300 ml mlieka, 80 g oleja, 2 polievkové lyžice VITAE FIBRE
Postup: V jednej mise zmiešame všetky suché suroviny, v druhej rozšľaháme
všetky tekuté. Potom sypké nasypeme do tekutých, krátko premiešame a
rozdelíme do formičiek na muffiny (alebo papierových košíčkov). Povrch posypeme sekanými mandľami (orechmi), vložíme do rúry vyhriatej na 180 - 190 st. a
pečieme cca 15 - 20 minút.
Tvarohovo-višňový závin
Suroviny: 300 g lístkového cesta, 250 g mäkkého tvarohu, 1 višňový kompót, 2
vanilkové cukry, 1 lyžička škorice, 1-2 lyžice práškového cukru, 1 vajce, 1
žĺtok, 3 lyžice VITAE FIBRE
Postup: Tvaroh rozmiešame s vajíčkom, 1 vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a
VITAE FIBRE do hladka. Višne scedíme a odkôstkujeme. Cesto rozváľame na
pomúčenej doske na obdlžník (približne veľkosti plechu). Doprostred cesta navrstvíme tvaroh, naň naskládame višne, posypeme vanilkovým
cukrom a škoricou. Na jednej strane cesto nakrájame na 1,5 cm
prúžky kolmo k tvarohovému pásu a ich konce potrieme rozšľahaným
žĺtkom. Nekrájenú časť preklopíme cez višne a cez ňu naskladáme
nakrájané prúžky. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a
potrieme ho zvyškom žĺtka rozmiešaného s lyžicou vody. Vložíme do rúry vyhriatej na 225 st. a pečieme asi 15 minút. Po vychladnutí
pocukrujeme.
Tvarohovo-rybičková pomazánka
Suroviny: 250 g mäkkého tvarohu, 1 plechovka sardiniek, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie,
1 lyžica horčice, 2 varené vajcia, 2 väčšie sterilizované uhorky, pár kvapiek
worchesterovej omáčky, ak máme tatársku omáčku či majonézu, podľa chuti,
1-2 lyžice VITAE FIBRE
Postup: Všetko spoločne rozmiešame. Ak by sa vám pomazánka zdala hustá, možno ju zriediť nálevom z uhoriek.
Šošovicovo-pohánková polievka s hubami
Suroviny: 1 cibuľa, 1 mrkva, 2 hrsti červenej šošovice, malá hŕstka pohánky, 2 hrsti
pokrájaných húb, 2 malé zemiaky, olej, soľ, štipka mletého čierneho korenia, 2
štipky drtenej razce, 4 guličky nového korenia, 2 bobkové listy, VITAE
FIBRE na zahustenie, zelená petržlenová vňať
Postup: Cibuľu posekáme na jemno, mrkvu nastrúhame alebo nakrájame na malé
kúsky, zemiaky na malé kocky. Pohánku prepláchneme, zalejeme vodou
(na 1 diel pohánky 1,5 dielu vody), privedieme k varu, za 2 minúty
odstavíme a necháme pod pokrievkou dôjsť. Na rozpálenom oleji osmažíme
spoločne cibuľu, mrkvu a huby. Zalejeme vodou (asi 1,5 l), pridáme zemiaky, prepláchnutú šošovicu, všetko korenie, osolíme a necháme variť
asi 20 minút (do zmäknutia húb). Z uvarenej polievky vyberieme bobkové listy a guličky korenia a vmiešame hotovú pohánku. Podľa potreby a
chuti doladíme soľou a korením. Do mierne vychladnutej polievky vlejeme VITAE
FIBRE, ktoré sme si predtým rozmiešali v malom množstve vody. Na tanieri
posypeme petržlenovou vňaťou.
Palacinky
Suroviny: 400 ml mlieka (možno nariediť vodou), štipka soli, 3 vajcia, 1 vanilkový
cukor, 3 lyžice oleja, 300 g hladkej múky zmiešanej s 2-3 lyžicami VITAE
FIBRE, olej na pečenie
Postup: Všetky suroviny rozmiešame v miske na hladké riedke cesto a necháme 1/2
hodiny odpočinúť. Na rozpálenom oleji pečieme tenké palacinky. Plníme ľubovoľnou sladkou náplňou (marmeláda, šľahačka, tvaroh...)
Tvarohový krém
Suroviny: 250 g tvarohu, 150 ml smotany na šlahanie, 3 lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice VITAE FIBRE, citrónová kôra
Postup: Všetko vyšľaháme na hladký krém, podľa potreby možno riediť mliekom.
Môžeme vmiešať nakrájané ľubovoľné ovocie, poliať čokoládou, či posypať
grankom.
Musaka
Suroviny: 1-3 baklažány (podľa veľkosti), 600 g mletého mäsa, 600 g zemiakov, 3 paradajky, 1 veľká cibuľa, 150 ml červeného vína, 2 lyžice masla, olivový
olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička škorice, 3 lyžice VITAE FIBRE
bešamel:
3 lyžice masla, 5 lyžíc hladkej múky, 700 ml mlieka, veľká hrsť
strúhaného syra, 3 žĺtky, soľ, strúhaný muškátový oriešok
Postup: Očistené zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí nakrájame na
kolieska. Baklažány olúpeme, nakrájame na kolieska, z oboch strán
osolíme a necháme aspoň pol hodiny vypotiť. Potom ich osušíme a z každej
strany prudko opečieme na rozpálenom oleji. paradajky sparíme vriacou vodou,
olúpeme a pokrájame na kocky. Na masle orestujeme pokrájanú cibuľu
do zlatista. Pridáme mäso a opečieme za častého miešania až zhnedne. potom
osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a škoricou. Vmiešame paradajky, podlejeme vínom a
za občasného miešania dusíme, až kým sa takmer všetka tekutina vyvarí.
Odstavíme a vmiešame VITAE FIBRE.
v kastróle necháme rozpustiť
maslo, pridáme múku a usmažíme svetlú zápražku. Zalejeme mliekom a za
stáleho miešania uvaríme hustý bešamel. Odstavíme, vmiešame žĺtky,
dochutíme soľou a strúhaným muškátovým orieškom a nakoniec vmiešame syr.
Na
dno pekáča naskladáme zemiaky, pokryjeme ich mäsovou zmesou, na ňu
naskladáme baklažány a nakoniec všetko prekryjeme bešamelom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 st. a upečieme do zlatistého povrchu (cca 30-40
minút). Mimochodom vláknina VITAE FIBRE je výborná do všetkých mletých mias
miesto strúhanky.