nájdi predajcu

Recepty

Vláknina by mala byť prirodzenou súčasťou stravy.
I vlákninový doplnok ako taký je najprirodzenejší práve vtedy, keď sa používa spolu s jedlom alebo priamo vmiešaný do jedla. Neutrálna chuť produktu VITAE FIBRE je z tohoto pohľadu ideálna, pretože neovplyvní chuť jedla, do ktorého sa pridá. Tento spôsob aplikácie určite ocenia mamičky pri podávaní vlákniny deťom.


Aby sme Vám to dokázali, v tejto sekcii prinášame recepty na jedlá s prídavkom VITAE FIBRE, ktoré sú nielen zdravé, ale i veľmi chutné. 
Ak máte sami svoj obľúbený recept s prídavkom VITAE FIBRE, napíšte nám ho na adresu info@vitaefibre.sk.
Uverejnené recepty odmeníme.


Banánový kokteil s VITAE FIBRE

Suroviny: 8 dcl mlieka, 2 väčšie banány, 1 kávová lyžička škoricového cukru, 1 kávová lyžička práškového cukru, 1 polievková lyžica VITAE FIBRE

Postup: V polovici vlažného mlieka rozmixujeme banány so škoricovým a práškovým cukrom. Pridáme VITAE FIBRE, zvyšok mlieka a znovu premixujeme.


Pusinky z ovsených vločiek

Suroviny: 50 dkg ovsených vločiek, 25 dkg masla, 10 dkg cukru (alebo 15 dkg medu), 10 dkg hrozienok, hrsť sekaných orechov, hrsť kokosovej múčky, 3 celé rozšľahané vajcia, 1/2 prášku do pečiva, 3 polievkové lyžice VITAE FIBRE

Postup: Roztopíme maslo, opražíme ovsené vločky a necháme vychladnúť. Pridáme všetky ostatné prísady a vymiešame hmotu. Plech vystelieme papierom na pečenie, lyžičkou naň kladieme malé kôpky a upečieme. Keď miesto cukru použijeme med, pečieme opatrne, pretože to viac prihára.


Bryndzová pomazánka s cesnakom

Suroviny: 250 g čerstvej bryndze, 200 ml sladkej smotany (33 %), 4 strúčiky cesnaku, 2 kávové lyžičky olivového oleja, 1 dcl vody, 3 polievkové lyžice VITAE FIBRE, štipka mletej chilli papriky, štipka morskej soli

Postup: Cesnak rozotrieme so soľou, paprikou a olivovým olejom. VITAE FIBRE rozmiešame vo vode na pastu a postupne pridávae striedavo smotanu a bryndzu. Nakoniec vmiešame cesnak s prísadami. Necháme cca 20 minút odstáť, aby sa premiešali arómy jednotlivých zložiek. Namiesto chleba môžeme skúsiť podávať na kolieskach uhorky.


Žemle s vlákninou

Suroviny: 1/2 kg polohrubej múky (odoberieme 6 lyžíc a nahradíme VITAE FIBRE), 2,5 dcl vody, 4 polievkové lyžice oleja, 1 kávová lyžička soli, kvások (1/2 šálky vlažného mlieka, kocka droždia, štipka cukru)

Postup: Pripravíme si kvások a necháme ho podkysnúť. Do pripravenej misky nalejeme vodu, olej, kvások a pridáme múku zmiešanú s VITAE FIBRE. Spracujeme cesto a necháme ho vykysnúť. potom z cesta tvarujeme žemle a pečieme na mierne vymestenom plechu v nepredhriatej rúre (asi 15-20 minút pri 210 st). Tip: Ak žemle pred pečením posypeme ľubovoľnými semiačkami - sézam, slnečnica, ľan - získame zakaždým iné pečivo. Cesto sa hodí i pre domáce pekárne chleba.


Mrkvová buchta

Suroviny: 3 hrnčeky hladkej múky, 2 lyžičky jedlej sódy, 2 lyžičky škorice, 1 menšia lyžička soli, 1 hrnček cukru, 1 a 1/2 hrnčeka oleja, 3 vajcia, 3 hrnčeky na jemno nastrúhanej mrkvy, 1/2 hrnčeka hrozienok, 1/2 hrnčeka vlašských orechov, kandizované ovocie a pod. podľa chuti, 0,5 dcl rumu, minimálne 2 lyžice VITAE FIBRE

Postup:Zmiešame  celé vajcia s cukrom do peny, pridáme olej, múku so sódou a všetky ostatné suroviny. Množstvo je na cca 2 klasické srnčie chrbty. Pečieme na 190 st. cca 50 min.


Celozrnné muffiny

Suroviny: 300 g celozrnnej pšeničnej múky, 80 g trstinového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžičky prášku do pečiva, hŕstka sekaných orechov, hŕstka hrozienok, 2 vajcia, 300 ml mlieka, 80 g oleja, 2 polievkové lyžice VITAE FIBRE

Postup: V jednej mise zmiešame všetky suché suroviny, v druhej rozšľaháme všetky tekuté. Potom sypké nasypeme do tekutých, krátko premiešame a rozdelíme do formičiek na muffiny (alebo papierových košíčkov). Povrch posypeme sekanými mandľami (orechmi), vložíme do rúry vyhriatej na 180 - 190 st. a pečieme cca 15 - 20 minút.


Tvarohovo-višňový závin

Suroviny: 300 g lístkového cesta, 250 g mäkkého tvarohu, 1 višňový kompót, 2 vanilkové cukry, 1 lyžička škorice, 1-2 lyžice práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, 3 lyžice VITAE FIBRE

Postup: Tvaroh rozmiešame s vajíčkom, 1 vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a VITAE FIBRE do hladka. Višne scedíme a odkôstkujeme. Cesto rozváľame na pomúčenej doske na obdlžník (približne veľkosti plechu). Doprostred cesta navrstvíme tvaroh, naň naskládame višne, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou. Na jednej strane cesto nakrájame na 1,5 cm prúžky kolmo k tvarohovému pásu a ich konce potrieme rozšľahaným žĺtkom. Nekrájenú časť preklopíme cez višne a cez ňu naskladáme nakrájané prúžky. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme ho zvyškom žĺtka rozmiešaného s lyžicou vody. Vložíme do rúry vyhriatej na 225 st. a pečieme asi 15 minút. Po vychladnutí pocukrujeme.


Tvarohovo-rybičková pomazánka

Suroviny: 250 g mäkkého tvarohu, 1 plechovka sardiniek, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžica horčice, 2 varené vajcia, 2 väčšie sterilizované uhorky, pár kvapiek worchesterovej omáčky, ak máme tatársku omáčku či majonézu, podľa chuti, 1-2 lyžice VITAE FIBRE

Postup: Všetko spoločne rozmiešame. Ak by sa vám pomazánka zdala hustá, možno ju zriediť nálevom z uhoriek.


Šošovicovo-pohánková polievka s hubami

Suroviny: 1 cibuľa, 1 mrkva, 2 hrsti červenej šošovice, malá hŕstka pohánky, 2 hrsti pokrájaných húb, 2 malé zemiaky, olej, soľ, štipka mletého čierneho korenia, 2 štipky drtenej razce, 4 guličky nového korenia, 2 bobkové listy, VITAE FIBRE na zahustenie, zelená petržlenová vňať

Postup: Cibuľu posekáme na jemno, mrkvu nastrúhame alebo nakrájame na malé kúsky, zemiaky na malé kocky. Pohánku prepláchneme, zalejeme vodou (na 1 diel pohánky 1,5 dielu vody), privedieme k varu, za 2 minúty odstavíme a necháme pod pokrievkou dôjsť. Na rozpálenom oleji osmažíme spoločne cibuľu, mrkvu a huby. Zalejeme vodou (asi 1,5 l), pridáme zemiaky, prepláchnutú šošovicu, všetko korenie, osolíme a necháme variť asi 20 minút (do zmäknutia húb). Z uvarenej polievky vyberieme bobkové listy a guličky korenia a vmiešame hotovú pohánku. Podľa potreby a chuti doladíme soľou a korením. Do mierne vychladnutej polievky vlejeme VITAE FIBRE, ktoré sme si predtým rozmiešali v malom množstve vody. Na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou.


Palacinky

Suroviny: 400 ml mlieka (možno nariediť vodou), štipka soli, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice oleja, 300 g hladkej múky zmiešanej s 2-3 lyžicami VITAE FIBRE, olej na pečenie

Postup: Všetky suroviny rozmiešame v miske na hladké riedke cesto a necháme 1/2 hodiny odpočinúť. Na rozpálenom oleji pečieme tenké palacinky. Plníme ľubovoľnou sladkou náplňou (marmeláda, šľahačka, tvaroh...)


Tvarohový krém

Suroviny: 250 g tvarohu, 150 ml smotany na šlahanie, 3 lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice VITAE FIBRE, citrónová kôra

Postup: Všetko vyšľaháme na hladký krém, podľa potreby možno riediť mliekom. Môžeme vmiešať nakrájané ľubovoľné ovocie, poliať čokoládou, či posypať grankom.


Musaka

Suroviny: 1-3 baklažány (podľa veľkosti), 600 g mletého mäsa, 600 g zemiakov, 3 paradajky, 1 veľká cibuľa, 150 ml červeného vína, 2 lyžice masla, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička škorice, 3 lyžice VITAE FIBRE
bešamel: 3 lyžice masla, 5 lyžíc hladkej múky, 700 ml mlieka, veľká hrsť strúhaného syra, 3 žĺtky, soľ, strúhaný muškátový oriešok

Postup: Očistené zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí nakrájame na kolieska. Baklažány olúpeme, nakrájame na kolieska, z oboch strán osolíme a necháme aspoň pol hodiny vypotiť. Potom ich osušíme a z každej strany prudko opečieme na rozpálenom oleji. paradajky sparíme vriacou vodou, olúpeme a pokrájame na kocky. Na masle orestujeme pokrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme mäso a opečieme za častého miešania až zhnedne. potom osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a škoricou. Vmiešame paradajky, podlejeme vínom a za občasného miešania dusíme, až kým sa takmer všetka tekutina vyvarí. Odstavíme a vmiešame VITAE FIBRE.
v kastróle necháme rozpustiť maslo, pridáme múku a usmažíme svetlú zápražku. Zalejeme mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý bešamel. Odstavíme, vmiešame žĺtky, dochutíme soľou a strúhaným muškátovým orieškom a nakoniec vmiešame syr.
Na dno pekáča naskladáme zemiaky, pokryjeme ich mäsovou zmesou, na ňu naskladáme baklažány a nakoniec všetko prekryjeme bešamelom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 st. a upečieme do zlatistého povrchu (cca 30-40 minút). Mimochodom vláknina VITAE FIBRE je výborná do všetkých mletých mias miesto strúhanky.